Когато искаме да влезем във форма, първият индикатор за прогреса, за който се сещаме са килограмите. Започваме да се храним правилно и да тренираме само и само числото на кантара да отива надолу. А когато това не се случи се отчайваме и се отказваме от всичко.

Но имат ли килограмите наистина такова значение?

Истината за теглото е, че то представлява само едно парченце от целия пъзел и категорично не може да бъде единственият показател за това в колко добра форма сме и дали напредваме.

fat-vs-muscleHEK

Някои от причините за това са, че теглото се мени постоянно и се повлиява от фактори като стрес, недоспиване, задържане на телесни течности и много други.

Но това, че не сме станали по-леки ще означава ли, че тренировката е била неефективна?

В действителност има много по-важни фактори, сочещи към прогреса ни – как се чувстваме, напредваме ли в тренировките си, има ли промяна в процента на подкожните ни мазнини и още по-приятното- как ни стоят дрехите. Много често, килограмите могат дори да се повишат, но роклята, която миналата година ни е била тясна, сега да ни стои по-добре. Това най-вероятно означава, че мускулите стават по-плътни и мазнините около тях намаляват, което само трябва да ви радва.

Докато числото, което показва кантарът може да остане непроменено седмици наред, гореспоменатите неща са важните промени, над които трябва да се съсредоточим.

stop counting

Get Fit
stop saying tomorrow