Всички сме чували клишета от рода: “спортът е здраве“, но нека навлезем по надълбоко в проблема.

В момента животът на повечето хора е така устроен, че прекарват по-голяма част от ежедневието си в седнало положение и в сън. Физиологично това не е естественото положение, в което трябва да сме и като прибавим всичкия стрес, който трупаме през деня, картината за нас се влошава още повече.

Дългото време в седнало положение е предпоставка за проблеми във врата, кръста и коляното, тъй като докато работим извършваме предимно работа с лицевата част на тялото си, а гърбът ни остава не натоварен и много често в крива за него позиция. Краката седят в предимно свита позиция, мускулите на задното ни бедро се скъсяват и отслабват, докато обратните остават свръх натегнати. Човек губи гъвкавостта си, създава дисбаланс в мускулите си и проблемите започват.

Тук идва и ролята на спорта.
Правилната тренировка, която натоварва цялото тяло и ни помага да върнем тонуса в мускулите си може да се окаже решаваща за  здравето и комфорта ни. Нека не забравяме, че спортът е един от малкото здравословни метода, свалящ стресовите хормони. И като прибавим към това и хубавата визия, която ще получим, виждаме, че си струва да отделим поне по няколко минути 3 пъти седмично и да бъдем най-добрата версия на себе си.

 

ПС: ако ти липсва идея от къде да започнеш, абонирай се за YouTube канала ни и виж нашите предложения за най-добри упражнения в домашни условия.

Get Fit
stop saying tomorrow