Пиенето на вода е подценявана нужда на тялото от много от нас– правим го основно, защото сме жадни без да се замисляме какво точно се случва с организма ни, когато е дехидратиран.

На първо място хидратирането е важно, за да поддържаме организма си жив. Можем да оцелеем няколко седмици без храна (дори без сладко), но без вода тялото ни издържа едва седмица.
Фактът обаче, че не сме припаднали от жажда не означава, че тялото ни е добре хидратирано и работи оптимално. Признаци, които показват, че не пием достатъчно вода са:

• Главоболието
• Кожните несъвършенства
• И дори лошото настроение

Друг мотиватор защо трябва по-често да се сещаме да пием вода е, че тя ни помага по-бързо да свалим излишните килограми. Понякога бъркаме сигналите на тялото – решаваме, че сме гладни, когато всъщност имаме нужда от вода. Хидратацията помага на тялото ни да работи като една добре смазана машина – буквално, защото водата служи като смазка за ставите ни, които функционират по-добре и по този начин можем да трениране по-ефективно.

Ако и на теб ти е трудно да пиеш често вода и се чудиш по колко трябва да консумираш, просто винаги имай на бюрото, в чантата, в колата или на масата си бутилка с вода и знай, че средно на всеки 10кг телесно тегло е нужно да консумирате 250мл вода.
Наздраве. 😊

 

Get Fit
stop saying tomorrow